Terugkijken: Werken met de modelbepalingen voor deelmobiliteit

Begin dit jaar publiceerden we de eerste versie van de Modelbepalingen voor deelmobiliteit: een set gestandaardiseerde regels, ontwikkeld met juristen en praktijkexperts, om gemeenten te ondersteunen bij het effectief reguleren van deelmobiliteit in de APV en Parkeerverordening. Zo hoeft niet elke gemeente het wiel zelf uit te vinden, maar doen we dat samen.

In beweging

Deze modelbepalingen zijn geen statisch gegeven; zo hebben actuele ontwikkelingen op het gebied van deelmobiliteit invloed erop. Daarnaast willen we graag regelmatig ophalen wat de ervaringen, inzichten en knelpunten zijn van gemeenten die deelmobiliteit inregelen. Dit is waardevolle input voor doorontwikkeling van de modelbepalingen die gepland staat voor het eerste kwartaal van 2025. Om deze ervaringen op te halen, organiseerde Natuurlijk!Deelmobiliteit het eerste webinar ‘Aan de slag met de Modelbepalingen voor deelmobiliteit’.

Webinar met duiding door praktijkexperts

Inhoud van het webinar:

  • Dirk-Jan de Haan (Projective Group en projectleider Modelbepalingen): over de totstandkoming van de standaard set met regels en de volgende stappen die in het project gezet worden.
  • Yvonne Grooten (Grooten advies en Management, jurist Natuurlijk!Deelmobiliteit): duidt welke juridische aspecten erbij komen kijken en hoe gemeenten en aanbieders van deelmobiliteit hiermee om kunnen gaan. Deze Modelbepalingen moeten flexibel zijn om aan te kunnen passen aan lokale behoeften en zijn bedoeld als een levend document dat kan evolueren met nieuwe inzichten en ontwikkelingen.
  • Ervaringen en uitdagingen van gemeenten bij het implementeren van de bepalingen, zoals het omgaan met schaarse openbare ruimte en het bepalen van de juiste termijn voor vergunningen.

Presentatie en webinar terugkijken

Vragen of je ervaringen delen?

Heb je vragen over de Modelbepalingen, of wil je graag jouw ervaring delen met toepassen in jouw praktijk? Neem contact op met Ananda Groag (Project lead Natuurlijk!Deelmobiliteit).

Verwante Artikelen

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert Modelbepalingen voor deelvervoer

Het samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert vandaag Modelbepalingen voor het reguleren van deelvervoer binnen lokale wetgeving. Gemeenten beschikken hiermee over gestandaardiseerde regels om de groei van deelvervoer goed te faciliteren. Het beoogt gemeentelijk beleid sneller en beter vorm te geven en zo gebruikers van deelmobiliteit goed te bedienen. Dit initiatief is een antwoord op de uitdagingen waarmee gemeenten worden geconfronteerd bij het opstellen van regels voor een relatief nieuw thema als deelmobiliteit.

Modelbepalingen voor Deelmobiliteit

Met de opkomst van deelmobiliteit staan overheden voor de uitdaging om snel en effectief wet- en regelgeving te ontwikkelen faciliteert en reguleert. Veel gemeenten hebben op dit moment geen specifieke regelgeving voor deelmobiliteit, wat leidt tot een lappendeken aan regels en processen tussen verschillende gemeenten. Dit gebrek aan uniformiteit kan de opschaling van deelvervoer belemmeren en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Deelmobiliteitsprojecten in gebiedsontwikkeling onder de loep

In opdracht van Natuurlijk!Deelmobiliteit hebben de bureaus APPM, Deesy, Stadkwadraat en Witteveen & Bos data en lessen verzameld uit 35 diverse projecten. Vervolgens spraken ze met 12 gemeenten over 15 projecten om inzicht te krijgen in hun keuzes betreffende rol, governance, mobiliteit en communicatie. Uit de praktijk blijkt een spanningsveld tussen afspraken, risico’s, verantwoordelijkheden en onzekerheden. In dit artikel een eerste samenvatting van de resultaten.

Reacties

Ga naar de inhoud